4 + 1 έθνικ γεύσεις στην Αθήνα που επιβάλλεται να δοκιμάσεις

Μέχρι να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε πάλι, σας πάω για street food σε Θιβέτ, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ρωσία και για το τέλος πάμε Αρμενία στην αυλή της Ιζαμπέλας για κεμπάπ «αφρόοοοο», όπως το αποκαλεί η ίδια. 

Ξεκινάμε με Θιβέτ. Στην πλατεία Καρύτση λοιπόν, εκεί που θα περπατάτε μετά τα ψώνια σας ή με το παγωτό στο χέρι τώρα που καλοκαίριασε, θα βρείτε στην οδό Καρύτση 10, το Chomolungma. Δύο παιδιά τα οποία έχουν ταξιδέψει πολύ, έχουν δημιουργήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο αυτό το μαγαζί με σκοπό να μας μάθουν τι είναι τα momos, οι πίτες των μοναχών, τα chips ρίζας λωτού και το sha phaley.

Συνεχίζω με Ταϊλάνδη. Είμαστε Κουκάκι, κατηφορίζουμε από την Ακρόπολη με σκοπό να φτάσουμε στο Tuk Tuk. Ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζιά στην Αθήνα. Το φαγητό, το μαγαζί, το vibe, η διακόσμηση, η ανοιχτή κουζίνα κι ο Μπάμπης ο οποίος φροντίζει πάντα να φτάσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο τραπέζι μας αφού πρώτα μας έχει εξηγήσει τα πάντα για την κουζίνα της Ταϊλάνδης. 

Όσοι με ακολουθείτε στο instagram, γνωρίζετε ότι το επισκέπτομαι συχνά. Shrimp dumplings, noodles, και karipap gai είναι μερικά από τα πιάτα που παραγγέλνω ξανά και ξανά. Θέλω να δοκιμάσετε το πιάτο με την τσιπούρα αλλά και τη σούπα με γάλα καρύδας (Tom Ka Khai) οπωσδήποτε. Στο τέλος θα πάρετε το μοναδικό γλυκό του καταλόγου: κρέμα από γάλα καρύδας και μάνγκο.

Επόμενη στάση Βιετνάμ. Δίπλα είναι με την Ταϊλάνδη. Dao Vietnamese street food. Άνοιξε τον Ιανουάριο και πήγα δύο φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα. Το Dao είναι από αυτά τα μαγαζιά που πας και ξαναπάς. Μικρό μαγαζί, ζεστή ατμόσφαιρα σπιτικές γεύσεις, χωρίς «στήσιμο» στα πιάτα κι η καλύτερη εισαγωγή στη βιετναμέζικη κουζίνα. Έχω δοκιμάσει όλον τον κατάλογο και θέλω να παραγγείλετε το πιάτο που ξεχώρισα: Steamed rice pancake. Κρέπες ρυζιού στον ατμό με χοιρινό, μανιτάρι, καρότο κρεμμύδι και γλυκιά σως θαλασσινών. Υπάρχει και σε vegan εκδοχή με tofu. Ακολουθεί το fresh spring roll με σως φυστικοβούτυρο. Απίθανες σούπες, spring rolls και Banh Mi. 

Ρωσία στην Καλλιθέα έχετε; Έχουμε! Βαλεντίνα για ελκυστικό μαντί στον ατμό και πιλμένι. Για πιροσκί και ρώσικη. Για όλο τον κατάλογο, οικονομικά αλλά, κυρίως χειροποίητα. Πολύ κοντά στη Θησέως για 30 χρόνια και κάτι η Βαλεντίνα μας σερβίρει παραδοσιακό ρώσικο, σε έναν ανεπιτήδευτο χώρο ο οποίος αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση.

Τελευταία στάση, Αρμενία. Μεταφερόμαστε από το κέντρο της Αθήνας στο Ρέντη. Στο Τσικουδοαντάμωμα της Ιζαμπέλας όπου το εσωτερικό του μαγαζιού αλλά και η κουζίνα σε μεταφέρουν σε ένα πολύ “οικείο” και ζεστό περιβάλλον. Κεμπάπ «αφρός». Έτσι το αναφέρει στον κατάλογο κι έτσι είναι. Ισλί κεφτέ, μπουρεκάκια της «μαμάς»,  λαχματζούν και μαντί. Πλιγούρι με ρεβύθια και μαλλιά αγγέλων και το ταξίδι στην Αρμενία συνεχίζεται. Αυθεντικές γεύσεις, πλούσιες σε αρώματα. Τώρα το καλοκαίρι μπορείτε να καθίσετε και στην αυλή του μαγαζιού.

Περιμένω εντυπώσεις. 

No Comments

Leave a Reply