Δονούσα: 15 πράγματα που πρέπει να μάθεις πριν την επισκεφθείς. Λιτά και απέριττα

Η Δονούσα είναι ένα πολύ μικρό νησί (με περίπου 120 μόνιμους κατοίκους) το οποίο ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες. Γεωγραφικά, αν δείτε το χάρτη θα παρατηρήσετε ότι είναι κάπως απομακρυσμένη από Κουφονήσια, Κέρο, Ηρακλειά και Σχοινούσα. Το ταξίδι ήταν μακρύ (από Πειραιά) και η διάρκεια αυτού οκτώ ώρες.  Ξεκίνησα απόγευμα Πέμπτης και έφτασα ξημερώματα της επόμενης. Προφανώς άξιζε και το τελευταίο δευτερόλεπτο αναμονής.

1. Πρώτο και σημαντικότερο: Έναν δρόμο έχει το νησί. Το γυρνάς όλο με το πόδι. Το αμάξι είναι περιττό. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν επίσης αρκετά μονοπάτια. 

2. Οι ντόπιοι την αποκαλούν «Μάγισσα» και «Σμαράγδι των Κυκλάδων». Μπορώ να καταλάβω γιατί. 

3. Τα νερά είναι τιρκουάζ (και οι παραλίες κυρίως αμμώδεις) στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και βαθύ μπλε (του ωκεανού) στη Φωκοσπηλιά. 

4. Φτάνοντας στο λιμάνι περνάς μέσα από την παραλία (με τα πόδια) Σταυρός για να κινηθείς στο νησί. 

5. Τον πρωινό σας καφέ θα τον παίρνετε από το Corona Borealis.

6. Η μέρα σας θα ξεκινάει από το φούρνο του Χωριού πάντα (πρωινό και οι καθημερινές προμήθειες για την παραλία).

7. Διαμονή στον Σταυρό γιατί σε αυτήν την παραλία θα καταλήγετε και γιατί εκεί είναι συγκεντρωμένη η ζωή του νησιού. 

8. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Σταυρό. Λιμάνι, φαγητό, μπάνιο, πέρασμα για το «Χωριό».

9. Φαγητό θα σας προτείνω συγκεκριμένα πράγματα όπως το ψητό κατσικάκι (ντόπιο) στο Ηλιοβασίλεμα (το οποίο θα συνδυάσετε και με ηλιοβασίλεμα με θέα στο «Χωριό»).

10. Μια από τις μέρες σας θα τη διαθέσετε για να πάρετε το καΐκι «Δονούσα Μάγισσα» και να πάτε σε Λιβάδι, Φωκοσπηλιά, Κέδρο, Καλοταρίτισσα και να πιείτε ρακί on board. Καλό είναι το περπάτημα, αλλά, άλλο να προσεγγίζεις τη θάλασσα με καΐκι (+ τις βουτιές στη διαδρομή).

11. Κέδρο είχα πάει και με τα πόδια από τον Σταυρό. Αν δεν τα καταφέρει το καΐκι δηλαδή να δέσει κάπου λόγω αέρα μπορείτε να πάτε και με πόδια/μονοπάτι-πεζοπορία.

12. ‘Οταν βρεθείτε στην Καλοταρίτισσα θα φάτε στο «Μήτσο» μπιφτέκια. Μια ταβέρνα έχει πάνω από την παραλία, θα την δείτε. 

13. Το ποτό σας στον Σκαντζόχοιρο. 

14. Γλυκό στο «Ενάλια». Να δοκιμάσετε «φωτόπιτες»

Δυστυχώς λόγω της κατάστασης που βιώνουμε τα δύο τελευταία καλοκαίρια δεν έχει ανοίξει το μαγαζί «Η κόρη του Μιχάλη» για το οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα και για τη θέα, αλλά και για το φαγητό. Το ίδιο και για το «ΤΖΙ-ΤΖΙ».  

15. Τρεις με τέσσερις μέρες είναι καλές για Δονούσα. Τόσες ώρες θα κάνεις να φτάσεις, να έχεις χρόνο και για μια δεύτερη βουτιά στην παραλία που ξεχώρισες. 

Μείνετε συντονισμένοι.Έχω Ελλάδα στο φουλ φέτος.

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να ανατρέξετε στα προφίλ μου στο Instagram (θα βρείτε και σχετικό highlight).

TravelThaleinio

FoodUrbanfoodjunkiegr

No Comments

Leave a Reply