Η Μήλος ξέρει από καλό φαγητό και μας σερβίρει για επιδόρπιο την Κίμωλο

Αν το φετινό μου καλοκαίρι είχε γεύση θα ήταν σίγουρα αυτή η λαδένια που έφαγα εν πλω, στον δρόμο για το Κλέφτικο και το παραδοσιακό γλυκό «κουφέτο» που δοκίμασα στο Βασίλη. Ένα μήνα μετά περίπου από την επιστροφή μου ξεκινάω να γράφω για ένα από τα ωραιότερα νησιά που έχω επισκεφθεί. Με τη Μήλο στάθηκα πολύ τυχερή φέτος γιατί έκατσα μέρες και την έζησα. Να σας ενημερώσω ότι μπορούμε να την επισκεφθούμε είτε με καράβι είτε με αεροπλάνο. 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:

Στον Αδάμαντα: 

Tsakanos Apartments & Tsakanos home

Εγώ έμεινα στο “Apartments” το οποίο βρίσκεται 700 μέτρα από το λιμάνι, 10 λεπτά με τα πόδια από την παραλία του Παπικινού και πολύ κοντά στο τουριστικό κι εμπορικό κέντρο του νησιού. Για πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ

Πλάκα: 

View from the top

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπίτια που έχω μείνει. Πιο κεντρικό δε γίνεται. Μέσα στα σοκάκια της χώρας κι ένα λεπτό από την Παναγία την Κορφιάτισσα που θεωρείται το νούμερο ένα σποτ για ηλιοβασίλεμα (για μένα είναι άλλο το νούμερο ένα. Να με διαβάσετε προσεκτικά, το αναφέρω παρακάτω). Βέβαια, μπορείτε να το δείτε κι από την ταράτσα του σπιτιού, ανεβαίνοντας από την εσωτερική σκάλα. Δε θα σας πω για την αίσθηση του να σε ξυπνάει το φως που μπαίνει από το φεγγίτη. Θα το δείτε μόνοι σας εκεί. Η ταράτσα του συγκεκριμένου σπιτιού έχει την ιδανική θέα στο νησί. Το ηλιοβασίλεμα το βλέπεις πιάτο και δεν χρειάζεται να τρέχεις στα γεμάτα κόσμο σποτ του νησιού (αν και θα σας τα πω όλα, γιατί πήγα). Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Κλήμα:

Tsakanos Sirma (είναι του ίδιου ιδιοκτήτη με αυτά που σας πρότεινα στον Αδάμαντα)

Στη Μήλο θα συναντήσετε σε διάφορα χωριά τα παραδοσιακά σύρματα. Τα σύρματα είναι υπόσκαφα καταλύματα στη θάλασσα, μέσα σε ηφαιστιογενή βράχια όπου φυλάσσονταν οι βάρκες των ψαράδων. Σήμερα κατοικούνται κανονικά από ντόπιους είτε λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα. Όταν βρεθείτε στη Μήλο θα σας πρότεινα να μείνετε σε ένα από αυτά έστω για ένα βράδυ. Η αίσθηση του να σε ξυπνάει το κύμα και να κοιμάσαι αγκαλιά με τους ήχους της θάλασσας (η οποία ενίοτε μπαίνει μέσα στο σπίτι), είναι συγκλονιστική. Για μένα αυτό ήταν το highlight του ταξιδιού μου στη Μήλο (μαζί με το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του νησιού που είδα εκεί). Σας βάζω το link εδώ.

Άγιος Κωνσταντίνος:

Manolis and Filio Home by the sea

Εκτός από το διάσημο Κλήμα, σύρματα θα βρείτε και στον low profile και με λιγότερο κόσμο Άγιο Κωνσταντίνο. Ένα κουκλίστικο κατάλυμα από αυτά που ονειρευόμαστε το χειμώνα ότι θέλουμε να καταλήξουμε και να απομονωθούμε για την καλοκαιρινή μας ραστώνη έπειτα από την πίεση και το στρες ολόκληρης της χρονιάς. Μακριά από όλα τα πολυσύχναστα και γεμάτα κόσμο μέρη. Εμείς, οι ήχοι της θάλασσας κι η θέα. Μπορείτε να το δείτε εδώ 

FIRST THINGS FIRST

Η Μήλος έχει πάνω από 70 παραλίες. Θέλει μέρες. Αφιερώστε τουλάχιστον μια εβδομάδα, ιδανικά 10 μέρες. Επίσης, η Μήλος δεν είναι μόνο Κλέφτικο, Φυροπόταμος, Τσιγκράδο και Φυριπλάκα. Δε φαντάζεστε πόση ομορφιά κρύβεται στην Αγία Κυριακή και στην Αλογόμανδρα. Σημειώστε να πάτε, αρκεί να μην έχει αέρα. Πολύ σημαντικό: θα κοιτάτε κάθε μέρα που έχει αέρα ώστε να πηγαίνετε από την άλλη μεριά του νησιού. Τέλος, υπολογίστε ότι θα διαθέσετε και μια μέρα (τουλάχιστον) στην Κίμωλο. Μπορείτε να πάτε αυθημερόν (αυτό έκανα κι εγώ). Μην το σκέφτεστε, θα το μετανιώσετε. 

Πάμε να δούμε το νησί;

Θα σας περιγράψω το δικό μου πρόγραμμα. Ξεκινάμε με μπάνιο στο Φυροπόταμο και βόλτα στα Μανδράκια, ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι με σύρματα για τα αλιευτικά σκάφη, περιμετρικά. Θα το συνδυάσετε με φαγητό στη Μέδουσα. Αν, λέω αν, θέλετε να ξεκινήσετε δυναμικά, μπορείτε να πάτε και στην παραλία Πλάθιενα. Είναι κοντά στο Φυροπόταμο.

Στη Μέδουσα θα παραγγείλετε σαρδέλα στο φούρνο και φάβα με καπνιστό χέλι. Όλα τα πιάτα είναι πολύ προσεγμένα, αλλά, αυτά τα δύο πιάτα δε θέλω να τα χάσετε. Οι μελιτζάνες γλύκισμα, το ριγανάτο όνειρο, το μαριδάκι αφρός κι ο γαλέος ποίημα. Μη νομίζετε ότι υστερούν. Απλά πιάτα, αλλά, εξαιρετικά νόστιμα. 

Φεύγοντας θα περάσουμε από Αδάμαντα για την καθημερινή μας δόση στην «Αγγελική».  Το καλύτερο παγωτό στο νησί (χειροποίητο). Δεν περιμένετε εμένα να σας το πω. Το ξέρουν κι οι πέτρες. Στην «Αγγελική» μπορείτε να κάτσετε επίσης έξω για βάφλα, σπιτικά γλυκά, καφέ το πρωί και πρωινό. Δεν ξέρω τίποτα, κάθε μέρα παγωτό και μόνο έτρωγα.  

Ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα, στην Παναγία την Κορφιάτισσα για το τέλος της ημέρας (να πάτε νωρίς μαζεύει πολύ κόσμο).

Την επόμενη μέρα θα πάτε στο σεληνιακό με τους ηφαιστειακούς βράχους, Σαρακήνικο. Λοιπόν, το Σαρακήνικο πας το βλέπεις, απολαμβάνεις τους κάτασπρους βράχους και τις αντιθέσεις που δημιουργούν και φεύγεις. Προτείνω να πάτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα γιατί δεν έχει σκιά πουθενά και θα ταλαιπωρηθείτε. Για μπάνιο θα πάτε στην Αλογόμανδρα. Είναι από τις ωραιότερες και πιο ήσυχες παραλίες του νησιού. 

Αυτή τη μέρα για φαγητό θα αναζητήσετε παραδοσιακές συνταγές και αποκλειστικά κυκλαδίτικη κουζίνα. Ο προορισμός είναι ένας: από Αδάμαντα παίρνετε τον δρόμο για Πολλώνια και σταματάτε στην περιοχή του Παρασπόρου, στον Αλευρόμυλο. Ο Βασίλης (ιδιοκτήτης και σεφ του μαγαζιού), σας υποδέχεται σε μια κλασική νησιώτικη αυλή, σας μαγειρεύει (με ντόπια προϊόντα), σας σερβίρει, σας εξηγεί τα πάντα με πολλή αγάπη (την ίδια που έχει για τη μαγειρική) και σας συνοδεύει μέχρι την έξοδο με ένα τεράστιο χαμόγελο. Ενδιάμεσα έχει χαιρετίσει και μιλήσει με όλο τον κόσμο κι έχει πιάσει κουβέντα με κάθε Ιταλό θαμώνα του μαγαζιού (ο Αλευρόμυλος έχει μόνο θαμώνες, άλλωστε κι εγώ ήταν το μόνο μαγαζί που πήγα δύο φορές). 

Ανοίγοντας τον κατάλογο στον Αλευρόμυλο καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για αυθεντικές και μετρημένες γεύσεις οι οποίες περιέχουν τους πειραματισμούς, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του Βασίλη. Τι εννοώ με αυτό. Θα δοκιμάσετε μουσακά, αλλά, όχι τον κλασικό. Ο μουσακάς του Βασίλη είναι με κρέμα φάβας-πατάτας. Θα συνεχίσετε με λαχανοντολμάδες κυκλαδίτικους χωρίς αυγό (με ανάμεικτο κιμά από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας), ρεβυθάδα στη γάστρα με ντοματοπελτέ ντόπιο (τον φτιάχνει ο ίδιος στην αυλή του μαγαζιού όπου καλλιεργεί τα κηπευτικά που χρησιμοποιεί στο μενού του), βλήτα με αλιάδα (κρέμα σκόρδου), λουκουμάδες κολοκυθιού και κρέας στη γάστρα.

Εκεί θα γνωρίσετε τα πιταράκια (παραδοσιακό πιάτο της Μήλου με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από μηλέικο λαδοτύρι), αλλά και το παραδοσιακό γλυκό «κουφέτο» από λευκή κολοκύθα και φιλέ αμύγδαλο. Αν υπάρχουν τα παραδοσιακά σκορδολάζανα (πιάτο για το οποίο φημίζεται ο Αλευρόμυλος), να τα παραγγείλετε χωρίς σκέψη. Είναι ένα πιάτο το οποίο δεν κατάφερα να δοκιμάσω ποτέ, γιατί και τις δύο φορές που πήγα ήταν sold out. 

Βασίλη μου,  “Alla prossima”

Μετά τον Αλευρόμυλο για ηλιοβασίλεμα θα πάτε πάλι στην Πλάκα, στο UtopiaCafé με ένα cocktail στο χέρι (ας είναι κι απλό ποτό ή ένα κρασί. Δε θα τα χαλάσουμε).

Όταν πάτε στον Άγιο Κωνσταντίνο είτε για να μείνετε σε ένα σύρμα είτε για να δείτε αυτό το τρελά αγαπημένο μέρος θα επισκεφθείτε το τυροκομείο «Χαραλαμπάκης» (πιστοποιημένο, στέλνει προϊόντα κι εκτός Μήλου) για να γνωρίσετε και να έρθετε πιο κοντά με τη μηλέικη γευστική παράδοση.

 Η Μήλος άλλωστε, φημίζεται για τα ιδιαίτερα τυριά της. Τα πιο γνωστά είναι τα εξής: μανούρα (θα τη συναντήσετε ως χλωρή, ημίχλωρη και το ξερό μηλέικο τυρί που θυμίζει λίγο παρμεζάνα), η ξινομυζήθρα (η αγαπημένη μου), το σκοτύρι και το ανθότυρο.

Αν ζητήσει ο οργανισμός σας κοψίδι θα πάτε στον Αδάμαντα να βρείτε το «Ζυγό». Τα κοντοσούβλια σας, τα κοκορέτσια σας, τα σουβλάκια σας, τα πιταράκια ( τα οποία δε λείπουν από κανένα μηλέικο τραπέζι), το καλύτερο σέρβις από τη Μαρίνα και πολύ καλές τιμές. 

Για την ηφαιστιογενή φύση της Μήλου γνωρίζατε; Θα σας ενημερώσω στην επόμενη στάση μας.

Την επόμενη μέρα πάμε στο Παλαιοχώρι για μπάνιο και θα κάτσουμε για φαγητό στο Sirocco που είναι πάνω στην παραλία (από τις λίγες οργανωμένες στο νησί). Ποια είναι η ιδιαιτερότητα σε αυτό το μαγαζί και πώς συνδέεται με την ηφαιστιογενή φύση της Μήλου;  Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε σας ενημερώνω ότι, στη Μήλο υπάρχουν δύο ανενεργά ηφαίστεια. Το Sirocco έχει τη δυνατότητα να ψήνει κάποια πιάτα του μενού σε φούρνο στην άμμο. Τα φαγητά ψήνονται μέσα στο έδαφος με τη φυσική θερμοκρασία η οποία μπορεί να φτάσει και τους 100 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει λόγω του ηφαιστείου που υπάρχει στην Αγία Κυριακή και διέρχεται μια φλέβα κάτω από το μαγαζί.

Από τα πιάτα που μπορούν να ψηθούν στην άμμο, δοκίμασα τη μελιτζάνα με γιαούρτι και δροσερό μιξ λαχανικών και ψάρι. Το ψάρι θέλει περίπου μισή ώρα για να γίνει στην άμμο. Μέχρι να κάνετε τη βουτιά σας θα είναι έτοιμο. Δοκιμάστε χταπόδι ψητό με φάβα πορτοκαλιού, ρεβυθάδα με φασκόμηλο και πορτοκάλι και καλαμάρι ψητό με πέστο και μαρμελάδα ντομάτας. Στον κατάλογο υπάρχει επίσης αστακός με χειροποίητες ταλιατέλες. 

Επιστρέφουμε Πλάκα για ηλιοβασίλεμα και κάνουμε ανάβαση στο κάστρο αυτή τη φορά. 

Ξημερώνει η μέρα γνωριμίας με το Τσιγκράδο που άλλους τους τρομάζει κι άλλους τους εξιτάρει. Το Τσιγκράδο είναι αυτή η παραλία που για να κατέβεις κρατιέσαι σε ένα σχοινί ανάμεσα σε έναν βράχο και καταλήγεις στην τελική πίστα που είναι η ξύλινη σκάλα. Την κατεβαίνεις κι έφτασες στην παραλία. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε ή ακούγεται. Αξίζει αυτή η «ταλαιπωρία» θα μου πείτε ; ΝΑΙ. Να θυμηθείτε να φοράτε κλειστό παπούτσι.

Εσάς που φοβάστε, που δε θέλετε να ταλαιπωρηθείτε, που δεν έχετε κλειστό παπούτσι (ας προσέχατε να με διαβάζατε νωρίτερα) κλπ, σας έχω άλλη λύση. Μπορείτε να τη δείτε είτε με το γύρο του νησιού που θα κάνετε (περιέχει και το Τσιγκράδο), είτε πάτε δίπλα ακριβώς που είναι η Φυριπλάκα, νοικιάζετε ένα κανό καγιάκ και την προσεγγίζετε και πάλι. Όπως καταλάβατε το Τσιγκράδο θα το συνδυάστε με Φυριπλάκα. 

Το απόγευμα έχει σουβλάκι (με καλαμάκι χοιρινό) στο χέρι, στον Μπελιβάνη, βόλτα στην Τρυπητή και Κλήμα για το αγαπημένο μου ηλιοβασίλεμα στο νησί. Αν τώρα εσείς θέλετε ντε και καλά να κάτσετε κάπου να φάτε, μπορείτε να φάτε στον Άστακα στο Κλήμα και να τρώτε βλέποντας το ηλιοβασίλεμα. 

Θα σας προτείνουν παντού (στο ξενοδοχείο που μένετε, είτε οι γνωστοί σας που έχουν επισκεφθεί τη Μήλο και ζητήσατε πληροφορίες) να κάνε το γύρο του νησιού με καραβάκι. Αν δεν κάνετε αυτόν το γύρο είναι σαν να μην έχετε δει ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού. Άλλωστε το Κλέφτικο δεν μπορείς να το προσεγγίσεις διαφορετικά. Κάνοντας τη βόλτα σας στον Αδάμαντα θα συναντήσετε πρακτορεία και καραβάκια δεμένα στο λιμάνι που οργανώνουν απευθείας την εκδρομή σας.  

Εγώ θα σας πρότεινα αν σας το επιτρέπει το budget σας να κλείσετε μια private εκδρομή, να πάτε όπου εσείς θέλετε και να μείνετε όσο κι όπου θέλετε και σας άρεσε περισσότερο. Εγώ έκανα private tour με φουσκωτό, με την εταιρία Beyond Waves κι η εμπειρία ήταν μοναδική.  Ο Ανδρέας θα φροντίσει να σας πάει σε κάθε γωνία του νησιού, σε κάθε «κρυφή» παραλία κι ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας να δείτε. Εμείς βουτήξαμε μέχρι και στην Κίμωλο. Ότι κι αν αποφασίσετε φροντίστε η εκδρομή σας να περιλαμβάνει και την Πολύαιγο. Στις περισσότερες το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την παραλία Θειορυχεία, τον Γέροντα, το Τσιγκράδο, τον Κάλαμο (τον λάτρεψα), τη Συκιά (μια σπηλιά που έχει καταρρεύσει ο θόλος της) και τις Καλόγριες. Για μένα αυτή η εκδρομή ήταν ένα από τα highlight του ταξιδιού μου. Σας βάζω και το προφίλ τους στο instagram εδώ εκτός από το site τους που σας έβαλα παραπάνω.

Οι φωτογραφίες του σκάφους ανήκουν στον καλλιτέχνη Δημήτρη Τσιριγώτη ο οποίος διατηρεί το studio του στην Πλάκα και θα πάθετε πλάκα με τις φωτογραφίσεις που κάνει στο νησί και τον τρόπο που παρουσιάζει τα τοπία και τα κάδρα του.  Όταν θα πάτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Παναγία την Κορφιάτισσα θα περάσετε από μπροστά. Μην το προσπεράσετε, είμαι σίγουρη ότι θα σας τραβήξουν την προσοχή τα ξεχωριστά του έργα και οι καρτ ποστάλ. Ο Δημήτρης είναι και πολύ ωραίος τύπος. Αναζητήστε τον. 

Εν τω μεταξύ φτάσαμε ως εδώ και δε σας έχω μιλήσει για την αγαπημένη μου παραλία στη Μήλο. Είναι η Αγία Κυριακή. Πλούσια αμμουδιά, ήσυχη, με γαλάζια νερά κι αλμυρίκια για σκιά. Αν έχετε χρόνο μπορείτε να τη συνδυάσετε με τον Προβατά. Διαφορετικά το προγραμματίζετε γι’άλλη μέρα. 

Ω!Χαμός!!!  η επόμενη στάση για φαγητό. Αυτό το οινομαγειρείο καθημερινά έχει ουρές από κόσμο που περιμένουν να αδειάσει ένα τραπέζι. Το σημαντικό σε αυτό το μαγαζί είναι ότι όλα τα κρέατα είναι δικής τους παραγωγής όπως επίσης και τα τυριά από το δικό τους τυροκομείο. Στο Χαμό δε θα παραλείψετε να δοκιμάστε τη ρεβυθάδα με κουρκουμά, ταχίνι, πλιγούρι και λεμόνι, μανούρα σαγανάκι, μπουχλουμπού (πατάτες με αυγά), το γουρουνόπουλο πετιμεζάτο και το αγριοκάτσικο στη χόβολη. Κλασικές γέυσεις, τίποτα γκουρμεδιάρικο.

Για την παραδοσιακή καρπουζόπιτα της Μήλου και μιλφέιγ θα πάτε στο μαγαζί «Παλαιός», στην Πλάκα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε γλυκά. 

Για πρωινό μπορείτε να πάτε στο «Κόκκινο ποδήλατο», στην «Αγγελική» που σας πρότεινα για παγωτό, και στην «Κιβωτό των γεύσεων». Το τελευταίο είναι στα Πολλώνια όποτε κρατήστε το για τη μέρα που θα πάτε Κίμωλο. Από κει θα φύγετε. 

Για ποτό σας έχω τις εξής προτάσεις:

Αν βρεθείτε βράδυ στον Αδάμαντα να ψάξετε το Vipera Lebetina για θέα σε όλο το λιμάνι

Πλάκα στο ολοκαίνουργιο Utopia Café για τη μοναδική του θέα και το ηλιοβασίλεμα βέβαια.

Πλάκα πάλι, στο Verina cocktail bar 

Για χειροποίητα μηλείκα προϊόντα θα πάτε στο κατάστημα «Τσακανός» στον Αδάμαντα. Πελτές, κουφέτο, λαζάνια, κάπαρη, μέλι, αρωματικά βότανα, όσπρια, μαρμελάδες, τουρσί, σάλτσες, αλάτι θαλασσινό κλπ, θα τα βρείτε όλα εκεί. Για πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ

Για την προτελευταία μέρα είχα αφήσει την Κίμωλο.

Πήγα αυθημερόν από Πολλώνια. Υπάρχουν διάφορα δρομολόγια ανάλογα την περίοδο πάντα. Έγω πήγα πρωί κι έφυγα απόγευμα. Την Κίμωλο τη γυρνάτε σε μια μέρα. Είναι πολύ μικρό νησί. Θα έλεγα νησί Σαββατοκύριακου που αξίζει σαφώς να μείνεις παραπάνω. Η πιο γνωστή παραλία είναι τα Πράσσα, αλλά, σας προτείνω να πάτε και στου Καρά για βουτιές κι ηρεμία.

Ένα κολπάκι με πράσινα νερά και λευκά βράχια. Σκιά θα βρείτε στο πάνω μέρος του κάτω από τα δέντρα. Μην ανησυχείτε υπάρχει χώρος για όλους. Μπορείτε επίσης να πάτε Γούπα για μπάνιο.

Φαγητό στο σούπερ διάσημο «Κύμα» για χταποδοσαλάτα, λαδένια Κιμώλου εννοείται, γαρίδες με ούζο, και ταλιατέλες με καβούρι.

Το απόγευμα παίρνετε ένα παγωτό στο χέρι από το “Stavento”  περιπλανιέστε στα σοκάκια του Χωριού χαζεύοντας τις ανοιχτές βιβλιοθήκες (υπάρχουν μέχρι και στις παραλίες) κι ανεβαίνοντας στο κάστρο μέχρι την ώρα της επιστροφής. «Κίμωλό μου, παράδεισό μου». 

Σε περίπτωση που δεν πάτε Κίμωλο αυτή τη μέρα θα την αντικαταστήσετε με μπάνιο στον Παπάφραγκα και θα πάτε να γνωρίσετε το δεύτερο λιμάνι της Μήλου, τα Πολλώνια. Ο Παπάφραγκας ουσιαστικά είναι μια σπηλιά όπου η παραλία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βράχια που οδηγούν σε ανοιχτή θάλασσα. Είναι ιδιαίτερο σαν εμπειρία κι αξίζει έστω και μια απλή επίσκεψη ώστε να δείτε το μέρος από πάνω. Χρειάζεται προσοχή κατά τη διάρκεια της κατάβασης στην παραλία και κλειστό παπούτσι. 

Για ψάρι στον Αδάμαντα μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μικρό Απόπλου. Φρέσκα υλικά, κριθαρότο με σουπιά, και linguine θαλασσινών με θέα τη θάλασσα. Η ψαροταβέρνα όπως ακριβώς την έχουμε στο μυαλό μας. Σπιτικές συνταγές, το ίδιο κι η ατμόσφαιρα. Έχει μια ανεπιτήδευτη ζεστασιά αυτό το μαγαζί.

Τέλος, φέτος άνοιξε επίσης στον Αδάμαντα το Nostos. Ξεχώρισα το ταρτάρ σολωμού με μάνγκο, φινόκιο, σχοινόπρασο, καρέ ντομάτας και σως με wasabi, το φιλέτο τσιπούρας με χόρτα τσιγαριαστά και το σεβίτσε. 

Τελευταία μέρα μέχρι το απόγευμα που έφυγα πήγα στην αγάπημένη μου παραλία, την Αγία Κυριακή. 

Τη Μήλο τη γύρισα όλη με μηχανή. Χωρίς την Scrambler Ducati μου δε θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να κάνω αυτό το “beach hopping” στο νησί. Από παραλία σε παραλία κάθε μέρα δεν βγαίνει διαφορετικά. Με μηχανή κερδίζεις πάντα πολύ χρόνο κι αποφέυγεις την ταλαιπωρία (παρκάρισμα, μποτιλιάρισμα κλπ). Οι δρόμοι είναι ιδανικοί για ταξίδι με μηχανή. 

Για το πού θα μείνετε αλλά και τι πρέπει να δείτε στο νησί θα απευθυνθείτε στο MilosBookNow και τη Φυλιώ Γρύλη. Το MilosBookNow είναι μια εταιρία κρατήσεων ξενοδοχείων και τουριστικών δραστηριοτήτων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ

 Τρώω ένα παγωτό Ντοντουρμά (καϊμάκι) από τα «Παραδοσιακά Εδέσματα» στον Αδάμαντα και παίρνω το πλοίο της επιστροφής.

Η Μήλος ήταν ένα από τα ωραιότερα ταξίδια μου στην Ελλάδα. Είχε τα πάντα. Γεύσεις (γαστρονομικός παράδεισος), θάλασσα (όλες τις αποχρώσεις του μπλε), συγκινήσεις, νέες γνωριμίες οι οποίες εξελίχθηκαν σε φιλίες, παλιές φιλίες που συνάντησα πάλι. Την έζησα στο φουλ και τη γύρισα. Έφυγα πλήρης από το νησί κι’αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην επιστροφή μου. Θα επιστρέψω να το ζήσω ξανά κι όχι επειδή άφησα κάτι πίσω. Αν κι άφησα.

‘Όλο μου το ταξίδι (με περισσότερο φωτογραφικό υλικό) θα το βρείτε σε “highlight” στο Instagram:

Travel στο Thaleinio

Food στο Urbanfoodjunkiegr

Comments

  • mvk0016

    4 years agoReply

    Το Ακταίον είναι στον Αδάμαντα (και δεν λέει τίποτα), το μαγαζί με το μιλφέιγ στην Πλάκα λέγεται “Παλαιός”. Τι ωραίο post!!!

    • Thaleia Ioannou

      4 years agoReply

      Το διόρθωσα αμέσως!!!Χίλια ευχαριστώ και για τη διόρθωση (δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε) και για τα όμορφα λόγια ❤️

Leave a Reply