Kinsterna Hotel: Συνδυάζοντας την παράδοση με το σήμερα

Το Kinsterna Hotel ήταν το «καλύτερο για το τέλος» που είχα κρατήσει για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Το επισκέφθηκα Σεπτέμβρη κι όχι τυχαία. Στο αρχοντικό Kinsterna, ανάλογα με την εποχή προσφέρονται δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για τους επισκέπτες με σκοπό να έρθουν πιο κοντά στη φύση, στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην ιστορία του αρχοντικού. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου κι έτσι επέλεξα να βρεθώ εκεί αυτή την περίοδο ώστε να ζήσω τη συγκεκριμένη εμπειρία για πρώτη φορά μαζί με το πάτημα των σταφυλιών στο παραδοσιακό πατητήρι που διαθέτει το κτήμα. Μια δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία.

Αλλά, ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Το ζεστό καλωσόρισμα ξεκινάει ήδη από την πόρτα. Υποδοχή στην είσοδο από το φιλικό προσωπικό που σε κάνει να νιώθεις με το που φτάνεις ότι η φιλοξενία είναι εξατομικευμένη. Άλλωστε, στόχος του Kinsterna Hotel είναι να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους καλεσμένους του. 

Δεν ξέρω πώς έχετε στο μυαλό σας το «εξατομικευμένη», την απόλυτη χαλάρωση, το συνδυασμό του μίνιμαλ με παροχές, εγκαταστάσεις, χώρους, την πολυτέλεια και την ατμόσφαιρα ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Το Kinsterna Hotel συνδυάζει όλα τα παραπάνω διατηρώντας την παράδοση, σεβόμενο, σαφώς, το ύφος και την ιστορία της περιοχής. 

Σε απόσταση μόλις 7 χλμ από τη Μονεμβασιά, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, το Kinsterna Hotel μας υποδέχεται από το 2010 σε μια έκταση 100 περίπου στρεμμάτων. Η διαδρομή για να φτάσετε εκεί θα σας εντυπωσιάσει συνδυάζοντας την εντυπωσιακή θέα προς το βράχο της Μονεμβασιάς και τη μοναδική ενέργεια αυτού του τόπου.

Αυτό που κάνει το Kinsterna Hotel μοναδικό και παράλληλα ιδανικό για την περίοδο που διανύουμε είναι ότι στα 100 στρέμματά του και με την ιδιαίτερη κατασκευή του όλου κτιρίου νιώθεις απομονωμένος και δε θα συναντήσεις το συνωστισμό που κακά τα ψέματα, δεν αρέσει σε κανέναν μας.

 

Η ιστορία του αρχοντικού 

Χτισμένο σε σχήμα «Π», με οχυρωματική διάταξη, και χάρη στην ιδανική του τοποθεσία, άντεξε σε πολλές επιθέσεις κι άλλαξε πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες: από τον Ιμπραήμ Μπέη και τους αδελφούς Πικουλάκη έως την οικογένεια Καπιτσίνη. Το 2002 αγοράστηκε από το σημερινό του ιδιοκτήτη με σκοπό την αποκατάσταση κι ανακαίνιση του παραδοσιακoύ αρχοντικού και τη δημιουργία ενός boutique design hotel.  Το Kinsterna hotel πέρασε από διάφορες κατασκευαστικές αλλαγές προκειμένου να καταλήξει στη σημερινή του μορφή, διατηρώντας έντονα την ατμόσφαιρα του παλιού.

 * η λέξη «κινστέρνα» είναι αντιδάνειο, δηλαδή υπήρχε στα αρχαία ελληνικά (κίστη), ενοποιήθηκε με τη λατινική “sterna” (cisterna) και ξαναήρθε στα ελληνικά/βυζαντινά (κινστέρνα).

Η Αρχιτεκτονική

Τα τζάκια, οι καμινάδες, οι εσωτερικοί χώροι κι οι λεπτομέρειες στους τοίχους μας προϊδεάζουν για τις ρίζες της τοποθεσίας. Είναι έτσι «στημένο» το αρχοντικό Kinsterna που κάθε κομμάτι του σου εξιστορεί και μια ιστορία. Δωμάτια με λιτή αισθητική (εξαιρετική) κι αριστοκρατικό αέρα που σε κάνουν να νιώθεις τη ζεστασιά της φιλοξενίας σε σπίτι φίλων. 

Στο δωμάτιο που έμεινα (το νούμερο 32), βρίσκεται το παλαιότερο τζάκι (διατηρητέο) του κτιρίου. Η μορφή του παραπέμπει στην εποχή της τουρκοκρατίας ενώ έχουν τοποθετηθεί σε αυτό τεμάχια από πωρόλιθο ώστε να στερεωθεί και να σταθεροποιηθεί. Το συγκεκριμένο δωμάτιο ανήκει στα «βυζαντινά» τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο παλαιότερο τμήμα του κτιρίου. Οι τοίχοι έχουν σκαλιστεί στο σχήμα παραδοσιακής χειροποίητης δαντέλας, σε ακολουθία του συμβόλου που βρίσκεται στην κορυφή του τζακιού. Η ίδια τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση διαφόρων σημείων του αρχοντικού.

Το Kinsterna hotel διαθέτει τεσσάρων τύπων δωμάτια (με μενού μαξιλαριών επίσης), double rooms, σουίτες, κατοικίες και βίλες. Όλοι οι χώροι διαμονής διαφοροποιούνται μεταξύ τους διαθέτοντας εξατομικευμένο σχεδιασμό και διακόσμηση. Είναι full εξοπλισμένοι κι ευρύχωροι. Θα εντυπωσιαστείτε επίσης με τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ακόμα και στους κοινόχρηστους χώρους.

Φαγητό 

Ένας ακόμα δρόμος που με οδήγησε στο να επισκεφθώ αυτό το μέρος είναι ο γαστρονομικός. Γνωρίζετε πια ότι όταν ταξιδεύω φροντίζω το ταξίδι μου να αποκτά κι ένα «γευστικό» χαρακτήρα. Το Kinsterna hotel διαθέτει τρία εστιατόρια για τα οποία είχα ακούσει πολλά εδώ και χρόνια.

Μεγάλο ποσοστό των συστατικών που θα βρούμε στα πιάτα μας και στα τρία εστιατόρια, βασίζεται σε πρώτες ύλες που προέρχονται είτε από το κτήμα του αρχοντικού είτε από τοπικούς παραγωγούς. Στη συνέχεια ο Γιώργος Χάψας (μαζί με την ομάδα της Σπονδής) συνθέτουν το μενού για τα τρία εστιατόρια που διαθέτει το αρχοντικό με σκοπό να έρθουμε πιο κοντά στην ελληνική κουζίνα (άλλοτε με παραδοσιακά πιάτα κι άλλοτε με πιο δημιουργικά). 

Ελιές από τους ελαιώνες του αρχοντικού, παρθένο ελαιόλαδο, τοπικά τυριά, βότανα, κρασί δικής τους παραγωγής και ντόπια κρέατα. Αγνές πρώτες ύλες για μια γευστική εμπειρία την οποία συνοδεύει αυτή η θέα στο χρυσοκόκκινο τοπίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη γειτονική μας Τοσκάνη. Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη αντικρίζοντας τη θέα από το εστιατόριο “Mouries” από το οποίο ακόμα θυμάμαι τη γεύση του topinambur με φρέσκια ελληνική τρούφα, κατσικίσιο τυρί και χλιαρή vinaigrette τρούφας. Τα πιάτα είναι υπέρκομψα και πολύ ενδιαφέροντα. Το κοκκοράκι Απιδιάς με το χειροποίητο χυλοπιτάκι κι ο σολομός με λαχανικά, παντζάρι και μαύρη μαγιονέζα θα κάνουν καιρό να ξεχαστούν από τη γευστική μου μνήμη. 

Η ταβέρνα “Linos”, λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι στο χώρο που βρίσκεται το παραδοσιακό πατητήρι κι ο ξυλόφουρνος. Στον ίδιο χώρο θα συναντήσετε το ψήσιμο του ψωμιού στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και το πάτημα των σταφυλιών που είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες που προσφέρονται από το αρχοντικό και αξίζει σίγουρα να τις παρακολουθήσει κανείς.

Τελευταία στάση το εστιατόριο “Sterna”, με την καθηλωτική ατμόσφαιρα και τις είκοσι κτιστές κολώνες περιμετρικά, το οποίο κλέβει ουσιαστικά την παράσταση. Στο κέντρο του βρίσκεται η περίφημη στέρνα, στην οποία οφείλει την επωνυμία του το αρχοντικό κι η πρώτη εικόνα που συναντάς μόλις περάσεις την είσοδο του Kinsterna Hotel. Η παλιά στέρνα έχει αποκατασταθεί πλήρως, αλλά μια από τις κολώνες διατηρήθηκε στο ύψος και τη μορφή που βρέθηκε (θα την αναγνωρίσετε αμέσως μόλις τις παρατηρήσετε). Το συγκεκριμένο εστιατόριο συνήθως προσφέρει ένα degustation menu με ένα παραπάνω «κλικ» δημιουργικότητας από τα άλλα δύο. 

Υψηλό επίπεδο γεύσεων, αγνά υλικά και μαγευτική θέα είναι τα συστατικά του εστιατορίου “Sterna”. Η σούπα καλαμπόκι με σύγκλινο και λάδι βασιλικού θα σας φτιάξει σίγουρα τη διάθεση και τα casual chic χτένια με εσπεριδοειδή και γλυκοπατάτα θα τραβήξουν τα βλέμματα πάνω τους.  Στα νόστιμα πιάτα έρχονται να προστεθούν το αρνί με τραχανά και μελιτζάνα, το λαβράκι με μαυρομάτικα, μάραθο κι αρωματικά κήπου, το φιλέτο μοσχάρι με αγκινάρα Ιερουσαλήμ και ραγού μανιταριών, η σελινόριζα με παρμεζάνα και τρούφα κι η σφυρίδα με αυγολέμονο, χόρτα εποχής κι αρωματικά. Γλυκό σοκολάτα/βανίλια κι ελκυστική τάρτα λεμόνι με μαρέγκα και παγωτό βανίλια για το τέλος. 

Χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα και το φυσικό τοπίο με ένα ποτήρι κρασί Μαλβαζία αφήνεσαι ολοκληρωτικά στη γοητεία αυτού του μέρους. 

Το πρωινό είναι παραδοσιακό με προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται στο κτήμα του οποίου τα αγαθά αξιοποιούνται στο μέγιστο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από μαρμελάδες, φρούτα, ψωμιά, αυγά, δημητριακά, χειροποίητες πίτες , τάρτες, κέικ κι ότι έχετε στο μυαλό σας σαν ελληνικό πρωινό. Το έχει. Φεύγοντας μπορείς να πάρεις λαχανικά και φρούτα για το σπίτι.

Όταν το επισκέφθηκα, το πρωινό προσφερόταν σε μπουφέ, αλλά, υπάρχει η δυνατότητα να το απολαύσεις και μέσα στη φύση. Όταν έρθει η σειρά σας να βρεθείτε εκεί, να ζητήσετε να μεταφερθείτε για πρωινό στην «Ελιά». Για μένα ήταν η καλύτερη τοποθεσία πρωινού που έχω συναντήσει ποτέ. 

Οι πισίνες και το spa

Το αρχοντικό διαθέτει δύο ιδιαίτερα εντυπωσιακές πισίνες (μια οικογενειακή και μια για ενήλικες) οι οποίες τροφοδοτούνται από φυσικές πηγές νερού. Η βλάστηση είναι οργιώδης κι αυτό το νιώθεις και στα 100 στρέμματα του κτήματος ανάμεσα στους αμπελώνες που βρίσκονται σε αυτό, στις ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα κυπαρίσσια, τους ευκάλυπτους, τις συκιές, τις ροδιές κ,ά.  

Οι μπανανιές κι οι πορτοκαλιές που αγκαλιάζουν την πισίνα συμβάλλουν μαζί με την αναζωογονητική θέα στους καταπράσινους λόφους και το Αιγαίο ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη χαλάρωση. Πάρτε ένα cocktail από το μπαρ κι απολάυστε την στιγμή.

Το ατμοσφαιρικό spa του αρχοντικού έρχεται με τη σειρά του να απογειώσει το χαλαρωτικό σας ταξίδι στον απόλυτο βαθμό με μια ποικιλία από θεραπείες προσώπου, σώματος και μασάζ. Οι πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν οθωμανικό χαμάμ, ξηρή σάουνα & υδροθεραπεία, εσωτερικό κι εξωτερικό θερμαινόμενο Jacuzzi. Οτιδήποτε κι αν επιλέξετε θα φροντίσετε να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας στον εξωτερικό του χώρο με θέα στον βράχο της Μονεμβασιάς και την παλέτα στα χρώματα της Αναγέννησης. 

Οι έμπειροι θεραπευτές του Kinsterna θα σας καθοδηγήσουν προκειμένου να επιλέξετε τη θεραπεία που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. In the meantime, μπορείτε να κάνετε τα διαλείμματά σας με τα ζεστά ή κρύα detox ροφήματα φρούτων που θα σας προσφέρουν. Φροντίστε να κάνετε κράτηση γιατί οι υπηρεσίες spa στο Kinsterna hotel έχουν μεγάλη ζήτηση.

Δραστηριότητες 

Μιλώντας για διατήρηση της παράδοσης στο Kinsterna Hotel, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτό. Υπάρχουν εμπειρίες που τρέχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου όπως το ζύμωμα του ψωμιού κι η παραγωγή σαπουνιού. Άλλες πάλι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, όπως ο τρύγος, η παραγωγή ελαιόλαδου, η απόσταξη τσίπουρου και το πάτημα των σταφυλιών. Πολύ ξεχωριστές επίσης, η επίσκεψη στο παλαιοπωλείο, στο υφαντήριο, αλλά και τα μαθήματα μαγειρικής. Μέσα στις δραστηριότητες έρχεται να προστεθεί κι η ξενάγηση στο αρχοντικό με πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία γι’αυτό, αλλά,  και τη γύρω περιοχή.

Τέλος, αν έχετε διάθεση μπορούν να σας οργανώσουν να πραγματοποιήσετε το γύρο του Βράχου της Μονεμβασιάς με σκάφος.

Το βασικότερο πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο μέρος είναι ότι θα βρεις την απομόνωση που ζητάς στους «εσωτερικούς» του προορισμούς και συγχρόνως θα σου παρέχει τα πάντα ώστε να μην χρειαστεί να αναζητήσεις τίποτα έξω από αυτό. Φαγητό, ανέσεις, υπέροχη φύση, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, πισίνες, spa, ευχάριστη ενέργεια κι ένα προσωπικό αντάξιο ενός τέτοιου καταλύματος. Είναι ένας οικογενειακός προορισμός και συνδυάζει ακριβώς ότι ψάχνει κάποιος σε ένα τέτοιου είδους κατάλυμα. 

Το πεντάστερο Kinsterna Hotel είναι ένας σοβαρός λόγος για να επιστρέψω στη Μονεμβασιά ξανά και ξανά.

*Την εμπειρία μου από το Kinsterna Hotel (και περισσότερο φωτογραφικό υλικό) θα την βρείτε επίσης σε highlight στο Instagram:

Travel: Thaleinio

Food: Urbanfoodjunkiegr

Info: Kinsterna hotel

No Comments

Leave a Reply