Γοητευτικά χωριά, νόστιμο φαγητό, παραλίες με όμορφα νερά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, φιλόξενοι άνθρωποι, παράδοση στην αγγειοπλαστική και “minimal” αισθητική. Η Σίφνος είναι ένα νησί που τα έχει όλα.
Πού κολυμπάμε στη Σίφνο, πού τρώμε και τι θα δούμε στο νησί του Νικόλαου Τσελεμεντέ;
Σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά με το Superrunner Jet της Seajets και σε 5 ώρες με το συμβατικό πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά θα βρεθείτε στη «σοφιστικέ» Σίφνο με τα όμορφα κρυστάλλινα νερά και τις ήσυχες παραλίες, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Το νησί της κομψότητας και της πληρότητας έχει να προσφέρει κάτι σε όλους.
Πού να μείνετε:
Στο ολοκαίνουργιο NOS Hotel & Villas στο Φάρο. Ένα ξενοδοχείο-προορισμός στη Σίφνο με 18 σουίτες κι ένα εστιατόριο του οποίου το μενού υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος. Οι σουίτες προσφέρουν την ιδιωτικότητα (και την αποτοξίνωση) που ψάχνουμε στη διαμονή μας και οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου είναι τόσο εξατομικευμένες που επαναπροσδιορίζουν την έννοια της φιλοξενίας. Το design και η αισθητική του ξενοδοχείου από μόνα τους εμπνέουν μια γαλήνη κι αυτό θα το παρατηρήσετε από την πρώτη στιγμή της άφιξης και υποδοχής σας στη ρεσεψιόν.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου το οποίο είναι ανοικτό και για εξωτερικούς πελάτες (καλό θα είναι να έχετε κάνει κράτηση), το μενού υπογράφει ο Αθηναγόρας Κωστάκος ο οποίος δίνει έμφαση στις ντόπιες πρώτες ύλες και στην απλότητα. Στον κατάλογο θα βρείτε πιάτα όπως ο ταραμάς με τριμμένη ντομάτα, παντζάρια με πέστο καρύδι, αστακό γιουβέτσι και καπνιστό αρνί.
Μια άλλη επιλογή για τη διαμονή σας, είναι το Kampos Home δίπλα στην Απολλωνία (500 μέτρα) με αμφιθεατρική θέα και ονόματα φρούτων στα δωμάτια. Θα σας υποδεχθεί ο κύριος Νίκος με μανούρα Σίφνου, μυζήθρα, ούζο κι ότι άλλο μεζέ έχει έτοιμο στην κουζίνα του.
Αν προτιμάτε το κάμπινγκ, το νησί διαθέτει το οργανωμένο «Μάκης Κάμπινγκ» στις Καμάρες.
Πού να φάτε:
Η Σίφνος μας σερβίρει σε μικρά παραδοσιακά ταβερνάκια μαστέλο και ρεβιθάδα, μας σερβίρει δημιουργική κουζίνα, μεζέδες, τη μανούρα της, εξαιρετικά ντόπια προϊόντα και φρέσκο ψάρι στο νησί που έχει παράδοση στη μαγειρική κι αποτελεί προορισμό για κάθε επισκέπτη που αγαπάει το καλό φαγητό.
Θα ξεκινήσω από το Omega3 στον Πλατύ Γιαλό γιατί ήταν το πρώτο που είχα στη λίστα μου πριν επισκεφθώ τη Σίφνο. Ψαροφαγία, ψηλοί πάγκοι ακριβώς πάνω στη θάλασσα και πιάτα για τη μέση με φόντο τη Λατινική Αμερική. Tiradito, ceviche, χτένια κι ένα πολύ προσεγμένο μενού. Θυμηθείτε στο πιάτο με το ceviche γαρίδας λακωνικού κόλπου με μους αβοκάντο και χυμό ντομάτας να πάρετε τη γαρίδα και να την κάνετε μια «βόλτα» σε όλο το πιάτο ώστε να πάρει γεύση από κάθε στοιχείο που υπάρχει μέσα σε αυτό.
Σειρά έχει το Cantina στην απομονωμένη παραλία «Σεράλια». Σκαλιά (περίπου 100), άγριο τοπίο και στο βάθος μέσα στα βράχια η Cantina. Zero waste φιλοσοφία με σκοπό να χρησιμοποιεί ντόπια υλικά για το μενού του και συγχρόνως να φροντίσει να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων. Να δοκιμάσετε panisse ρεβυθιού και το παγωτό ψωμί με καμένο βούτυρο και μαρμελάδα. Δε θα σας προτείνω συγκεκριμένα πιάτα γιατί το μενού αλλάζει πολύ συχνά (ανάλογα με τις προμήθειες).
Για ψάρι μπορείτε να κινηθείτε προς τον Φάρο και να το συνδυάσετε με μπάνιο είτε εκεί, είτε στο Γλυφό.
Για μοναδική θέα απέναντι ακριβώς από το λιμάνι, στις Καμάρες σας προτείνω το “all day” 7 Seas Infinity Pool Bar. Αν είστε από εκείνους που ψάχνουν τα καλύτερα “spot” για “golden hour” τότε το 7 Seas είναι ένα από αυτά. Συνδυάστε το με cocktail. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε την ημέρα σας εκεί είτε με brunch είτε με φαγητό αργότερα μέσα στη μέρα.
Μην παραλείψετε να περάσετε από το «Κίτρινο ποδήλατο» στον Αρτεμώνα για γλυκό. Είναι ευκαιρία να περπατήσετε αυτό το πανέμορφο χωριό το απόγευμα και να καταλήξετε με ένα εκμέκ αγκαλιά στην πανέμορφη αυλή του.
Τέλος, φροντίστε να βρεθείτε μια Κυριακή στη Σίφνο. Είναι η μέρα της «ρεβιθάδας» την οποία οι ντόπιοι τρώνε παραδοσιακά την Κυριακή. Μια παράδοση που τους οδηγεί κάθε Σάββατο απόγευμα στους ξυλόφουρνους του νησιού με τα «τσικάλια» τους και τη ρεβιθάδα της εβδομάδας την οποία «παραδίδουν» και την αφήνουν να ψηθεί αργά και να «μελώσει» μέχρι την Κυριακή το πρωί που θα επιστρέψουν για να την παραλάβουν. Ανάμεσα σε αυτές τις ρεβιθάδες όλο και κάποιο μαστέλο θα πετύχετε. Το μαστέλο είναι παραδοσιακό πιάτο της Σίφνου με κατσίκι (ή αρνί), άνιθο και κρασί.
Την Κυριακή που είχα βρεθεί εγώ στη Σίφνο έκατσα για ρεβιθάδα και μαστέλο στη Μαργαρίτα στον Αρτεμώνα. Τα συνόδευσα με μανούρα σαγανάκι και ρεβιθοκεφτέδες. Νόστιμο μαστέλο δοκίμασα επίσης στην Ωκεανίδα, στο Βαθύ.
Για ποτό θα ανηφορήσετε προς το Κάστρο και αφού έχετε φτάσει μέχρι την επιβλητική εκκλησία των Επτά Μαρτύρων θα επιστρέψετε για να βρείτε το Loggia Wine Bar. Το τρίπτυχο του μαγαζιού είναι το εξής: θέα, φυσικά κρασιά (μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με ένα πλατό τυριών) και live μουσική. Το πιο σημαντικό σε αυτό το μαγαζί είναι η -απόλυτη- θέα με τα κύματα να σκάνε στην παραλία «Σεράλια».
Λίγο παρακάτω θα κατηφορίσετε στον “iconic” Κουβανό για να πάρετε μια γεύση από Κούβα. Το εμβληματικό μαγαζί με τα μπουκάλια ρούμι στο πάτωμα, τις αφίσες και τα αποκόμματα από φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα και του Φιντέλ Κάστρο αποτελεί σημείο συνάντησης κι ένα από τα πολύ αγαπημένα σημεία/μαγαζιά του νησιού. Θα περάσετε έστω για ένα σφηνάκι υπό τους ήχους του Buena Vista Social Club.
Οι παραλίες του νησιού:
Στη Σίφνο θα συναντήσετε και «αμμουδερές» παραλίες και «βοτσαλωτές». Ξεκίνησα από τη Φασολού η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο Nos. Συνέχισα με τον Φάρο διασχίζοντας όλη την παραλία με σκοπό να φτάσω στο Γλυφό. Μια ήσυχη παραλία με άμμο και αλμυρίκια περιμετρικά. Στο ίδιο ύφος και η παραλία Αποκοφτό. Σε αυτή τη διαδρομή θα δείτε και το μοναστήρι της Χρυσοπηγής.
Η παραλία Πλατύς Γιαλός είναι η πιο δημοφιλής και μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Το Βαθύ, οι Καμάρες, η Φυκιάδα, η Χερρόνησος και τα Βρουλίδια πλαισιώνουν την ακτογραμμή της Σίφνου. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς.
Στην αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα αφού κάτσετε στο καφενείο Δρακάκης για μεζέδες, αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε το πιο γνωστό «προϊόν» του νησιού, τα κεραμικά. Εγώ επισκέφθηκα τα κεραμικά «Λεμπέσης». Έχει σημασία να δείτε τον τρόπο δημιουργίας τους και τη λεπτομέρεια στα σχέδιά τους. Η τέχνη της αγγειοπλαστικής αποτελεί παράδοση για τη Σίφνο η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα σε διάφορα σημεία του νησιού όπου συναντάμε εργαστήρια και εκθέσεις.
Αν έχετε χρόνο, αξίζει μια επίσκεψη στο Κτήμα Ναρλή στο Κάτω Πετάλι ώστε να δείτε από κοντά την πολύ ενδιαφέρουσα καλλιέργεια του Γιώργου Ναρλή, ιδιοκτήτη του κτήματος. ‘Όπως με ενημέρωσε ο ίδιος ενώ έπινα τον καφέ από ρεβίθι που μου πρόσφερε, εκτός από την ξενάγηση που προσφέρει στους επισκέπτες ώστε να δουν τη σοδειά του, οργανώνει επίσης, μαθήματα μαγειρικής με παραδοσιακές συνταγές.
Σε περίπτωση που προγραμματίζετε να ταξιδέψετε στη Σίφνο το Σεπτέμβρη υπολογίστε να βρίσκεστε εκεί τις ημέρες του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στον Αρτεμώνα. Ίσως τα πούμε κι από κοντά.
Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να ανατρέξετε στα προφίλ μου στο Instagram (θα βρείτε και σχετικό highlight).
Travel: Thaleinio
Food: Urbanfoodjunkiegr
No Comments