Ταξίδι στις Σεϋχέλλες

Ποια νησιά θα επισκεφθείτε, πώς θα πάτε, πόσο θα σας κοστίσει και τι έχουν να μας δώσουν οι Σεϋχέλλες; 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι Σεϋχέλλες αποτελούνται από 115 περίπου νησιά τα οποία βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό και πιο συγκεκριμένα στην Αφρική. Τι σημαίνει αυτό; Θάλασσα, φύση, εξωτικός αέρας και τροπικό κλίμα.

Ταξίδεψα μέσω Αιθιοπίας με την Ethiopian Airlines. Η διάρκεια της πτήσης ήταν πέντε ώρες περίπου μέχρι την Αιθιοπία και άλλες τέσσερις μέχρι το Mahe, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί από τα 115. Το κόστος ήταν περίπου 400 ευρώ, αλλά, οι τιμές είναι συνήθως υψηλότερες (θεωρώ ότι βρήκα αυτή την τιμή λόγω της περιόδου που διανύουμε και ο κόσμος δεν ταξιδεύει ιδιαίτερα). Κάνοντας την αναζήτηση για τα αεροπορικά παρατήρησα ότι μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε με Qatar, Emirates kai Etihad. 

First things first:

Οι καλύτεροι μήνες  για να ταξιδέψετε στις Σεϋχέλλες είναι είτε ο Απρίλιος και ο Μάιος είτε ο Οκτώβρης με το Νοέμβρη. Το κλίμα είναι τροπικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συναντήσετε βροχή. Και σας λέω προετοιμασμένοι γιατί όταν βρέχει στις Σεϋχέλλες εκτός του ότι μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα, οι βροχές είναι πολύ ισχυρές. Εγώ με δυσκολία κυκλοφορούσα μια μέρα που πέτυχα βροχή. Δαιμονισμένος αέρας, μαυρίλα και ισχυρές καταιγίδες (σαν δελτίο καιρού ακούστηκε αυτό).

Οι επίσημες γλώσσες είναι τρεις: Αγγλικά, Γαλλικά και Creole. 

Το ταξίδι μου ήταν προγραμματισμένο για τέλος Απρίλη με αρχές Μάη. Κατά τη διάρκεια του ορθόδοξου Πάσχα. Οι Σεϋχέλλες είχαν ανακοινώσει το άνοιγμα του τουρισμού τον Μάρτιο και παράλληλα κάποια «προαπαιτούμενα» ώστε να γίνεις δεκτός σε αυτό το σύμπλεγμα νησιών. Αρχικά θα έπρεπε να διαθέτεις ταξιδιωτική ασφάλιση η οποία να σε καλύπτει σε περίπτωση που νοσήσεις από τον ιό Covid-19 (εγώ επέλεξα την Allianz Global Assistance). Καλό θα ήταν πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, να επισκεφθείτε το επίσημο site τους ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τις απαιτήσεις της χώρας γιατί διαφοροποιούνται συνεχώς. Στα προαπαιτούμενα ήταν επίσης αφού αποφασίσετε πού θα μείνετε (υπάρχει λίστα με τα εγκεκριμένα καταλύματα στο επίσημο site του τουριστικού φορέα), να αιτηθείτε την είσοδο σας μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας: The Seychelles Islands Travel Authorisation 

Εκεί θα σας ζητηθεί το διαβατήριο σας, όλα τα καταλύματα που θα μείνετε, η ταξιδιωτική σας ασφάλιση, οι πτήσεις σας προς και από Σεϋχέλλες, το αποτέλεσμα του PCR τεστ (έως 72 ώρες από την ώρα αναχώρησης) ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η πιστωτική σας. Το κόστος γι’αυτή τη διαδικασία ήταν 25 ευρώ. Τώρα είδα ότι έχει μειωθεί στα 10 ευρώ και ο μέγιστος χρόνος αναμονής για έγκριση είναι 9 ώρες (εμένα εγκρίθηκε σε μισή ώρα). 

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το αντίστοιχο application στο κινητό σας για άμεση πρόσβαση (εγώ αυτό έκανα). Μην ξεχάσετε επίσης, να συμπληρώσετε το PLF σας έως και 24 ώρες πριν την αναχώρηση των πτήσεων από και προς Ελλάδα. Την πήραμε την έγκριση. Βαθιά ανάσα και βουτιά ανακούφισης στον Ινδικό ωκεανό.

Τα πιο γνωστά νησιά στις Σεϋχέλλες είναι το Mahe όπου βρίσκεται κι η πρωτεύουσα Victoria, το Praslin και το La Digue (τα οποία είναι κατοικήσιμα και τα τρία) . Μπορείτε να ξεκινήσετε από το Mahe στο οποίο θα προσγειωθείτε και στη συνέχεια να κινηθείτε είτε με πλοίο είτε με εσωτερικές πτήσεις στα υπόλοιπα. Υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε κι άλλα νησιά με ημερήσιες εκδρομές. Εγώ από το Praslin φρόντισα να πάω με ημερήσια εκδρομή στο St. Pierre και στο Curieuse.  Οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες φυσικά, αλλά, θα βρείτε σκιά από τα δέντρα και τους φοίνικες που βρίσκονται παντού. Ως γνωστόν η φύση οργιάζει στις Σεϋχέλλες. 

Σας προτείνω να διαθέσετε περίπου δέκα μέρες γι’ αυτό το ταξίδι. Οι Σεϋχέλλες είναι ακριβός προορισμός, αλλά, θεωρώ ότι αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Το επίσημο νόμισμα είναι Ρουπία Σευχελλών και καλό θα ήταν να κάνετε συνάλλαγμα στη Victoria. Την περίοδο που ταξίδεψα ο μόνος τρόπος να φύγεις από το αεροδρόμιο ήταν με ταξί (λόγω covid) και το κόστος ήταν 500 scr(περίπου 33 ευρώ). Σχετικά με το ίντερνετ, αγόρασα κάρτα sim επίσης από το αεροδρόμιο η οποία κόστισε 400 scr(περίπου 26 ευρώ) τα 4gb. Αν αποφασίσετε να κινηθείτε με εσωτερικές πτήσεις να υπολογίσετε για μια πτήση των δέκα λεπτών πάνω από 100 ευρώ. Εγώ κινήθηκα με πλοίο από νησί σε νησί όπου οι τιμές κυμαίνονται από 900 scr έως 1100 scr (από 60 έως 75 ευρώ) περίπου για την πιο μακρινή διαδρομή η οποία είναι από το νησί La Digue προς το Mahe (ή αντίστροφα). 

To Mahe, το μεγαλύτερο σε έκταση νησί στις Σεϋχέλλες αποτέλεσε την πρώτη μου στάση σε αυτό το ταξίδι. Παρόλο που είναι το μεγαλύτερο νησί είναι κι αυτό στο οποίο πρέπει να αφιερώσετε το λιγότερο χρόνο. Την πρωτεύουσα Victoria νομίζω ότι μέσα σε 1-2 ώρες θα την έχετε καλύψει όλη. Για τη διαμονή σας θα βρείτε luxury all inclusive(αρκετά ακριβά) συγκροτήματα, decent ξενοδοχεία, αλλά και Airbnb καταλύματα. Εγώ προφανώς και διάλεξα το τρίτο. Ο πιο οικονομικός τρόπος να κινηθείς στο Mahe είναι το λεωφορείο με κόστος μόλις 7 scr(0,46 ευρώ) αλλά, αν θέλετε να φτάσετε μέχρι τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού προτείνω να νοικιάσετε αυτοκίνητο (τα ταξί είναι επίσης ακριβά). Η χρέωση για ενοικίαση αυτοκινήτου κυμαίνεται από 35 έως 40 ευρώ την ημέρα. 

Σχετικά με το φαγητό, τα εστιατόρια αποτελούν επίσης ακριβή λύση, αλλά, υπάρχουν πάντα οι επιλογές για street food. Βέβαια, ένα γεύμα/δείπνο θα το αφιερώσετε στο κορυφαίο και πιο αυθεντικό-παραδοσιακό εστιατόριο στις Σεϋχέλλες, το Marie Antoinette. Ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια στις Σεϋχέλλες με “colonial” αρχιτεκτονική κι αυθεντική “creole” κουζίνα. ‘Οσο έμεινα στη Victoria για take away/street food έκανα στάση στο Papagalo.

Δεδομένου ότι μια μέρα θα πάει χαμένη από την ώρα που θα προσγειωθείτε στις Σεϋχέλλες μέχρι να περάσετε ελέγχους, να εγκλιματιστείτε με το περιβάλλον και να βρείτε τρόπο να φύγετε από το αεροδρόμιο, προτείνω να διαθέσετε 2 με 3 μέρες το πολύ στο Mahe. Μια μέρα να επισκεφθείτε τη Victoria, το Victoria Market(φροντίστε να είστε εκεί από νωρίς το πρωί), να φτάσετε μέχρι το Eden island (το οποίο είναι ένα ξεχωριστό νησί μέσα στο νησί Mahe) και να καταλήξετε στην πιο γνωστή παραλία του Mahe, την Beau Vallon για μπάνιο, καρύδες, φρέσκα φρούτα και συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα. Όλες αυτές τις διαδρομές μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε και με λεωφορείο. Σας προτείνω επίσης, για τη διαμονή σας να επιλέξετε την περιοχή Beau Vallon όπου έχει την περισσότερη «ζωή» στο Mahe. Στη Victoria δεν αξίζει να μείνεις. 

Τη δεύτερη μέρα ωστόσο, προτείνω να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για να δείτε το νότιο κομμάτι το οποίο θεωρώ ότι έχει την πιο ενδιαφέρουσα θάλασσα του νησιού. Θα ξεκινήσετε από Anse Royale, Takamaka, Baie Lazare και θα καταλήξετε στο Four Seasons(η είσοδος είναι δωρεάν) όπου για μένα βρίσκεται η πιο «γοητευτική» παραλία στο Mahe. Φροντίστε ενδιάμεσα της διαδρομής ή στο τέλος να περάσετε από το αποστακτήριο Takamaka Rum. Το διάσημο ρούμι που συναντάτε σε κάθε νησί στις Σεϋχέλλες , σε κάθε παραλία, σε κάθε σουπερμάρκετ, σε μίνι μάρκετ, στον δρόμο, σε αφίσες. Παντού. 

Μπορείτε αν θέλετε να κανονίσετε κι ένα Rum Tour ώστε να δείτε τη διαδικασία παραγωγής, το χώρο και να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις/κατηγορίες του Takamaka. Λευκό ρούμι, μαύρο ρούμι, παλαιωμένο, ρούμι με εξωτική γεύση ανανά ή καρύδα και ρούμι με 69% αλκοόλ. Σας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσετε τα πάντα, αλλά και να αγοράσετε ρούμι, αναμνηστικά και διάφορα αξεσουάρ που αφορούν το ρούμι. Εγώ πήρα ποτήρια και μεζούρα για να υπολογίζω τη σωστή ποσότητα όταν θα φτιάχνω τα cocktail μου. To the point. Οργανώστε αυτό το “tour”. Το ρούμι φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερη εμπειρία και ο χώρος μοναδικός. Εγώ διασκέδασα πολύ με τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν.

Επόμενη στάση, το νησί Praslin. Εκεί που νόμιζα ότι συνάντησα την πιο εντυπωσιακή παραλία που έχω δει ποτέ. Μέχρι την επόμενη, στο παρακάτω νησί. Εξωτικό σκηνικό (αναπόσπαστο στοιχείο του κάδρου στις Σεϋχέλλες), πράσινο παντού, άσπρη άμμος, φοίνικες και διάφανα γαλάζια νερά. Κάτι μοναδικό. Η διάρκεια της διαδρομής από το Mahe στο Praslin είναι μια ώρα κι ένα τέταρτο και αναχωρείτε από τη Victoria. Το κόστος ήταν 900 scr (περίπου 60 ευρώ). Μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο σε δεκαπέντε λεπτά, με κόστος περίπου 130 ευρώ. 

Σημειωτέων ότι οι ντόπιοι έχουν «άλλες» τιμές και στα ακτοπλοϊκά, αλλά και στις εσωτερικές πτήσεις.  Για παράδειγμα, το Victoria – Praslin  που σας περιγράφω από πάνω, για τους ντόπιους, με αεροπλάνο είναι στα 20 ευρώ.  

Στο Praslin είχα φροντίσει να με περιμένει αυτοκίνητο. Έμεινα δύο βράδια (θα σας συμβούλευα να μείνετε 3) και το κόστος για την ενοικίαση ήταν 70 ευρώ (και για τις δύο μέρες). Αυτό που κάνει αυτό το νησί ξεχωριστό και συγχρόνως σπουδαίο είναι το Vallee de Mai. Σε αυτό το προστατευμένο πάρκο το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco,  θα βρείτε το μοναδικό Coco de Mer(θα το συναντήσετε επίσης στο νησί Curieuse). Ο συγκεκριμένος καρπός (διπλή καρύδα)  μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 25 κιλά και θεωρείται ο πιο «βαρύς» του πλανήτη. Στο Vallee de Mai φιλοξενούνται επίσης άλλα πέντε είδη ενδημικού φοίνικα, αλλά και σπάνια είδη πουλιών. Η είσοδος κοστίζει περίπου 20 ευρώ. Λόγω Covid θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού για να το επισκεφθείτε. Είτε με e-mail, είτε με WhatsApp. 

Πέρα από το Coco de Mer, Praslin = Anse Lazio. Το πρώτο μου σοκ στις Σεϋχέλλες. Φτάνοντας στην παραλία δεν πίστευα στα μάτια μου. Δεν είναι μόνο το εξωτικό τοπίο που σε εντυπωσιάζει, αλλά ο συνδυασμός αυτού του μαγικού μέρους με μια θάλασσα με σμαραγδένια νερά, λευκή άμμο «πούδρα» και κοχύλια παντού. ‘Όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν έναν ονειρικό τόνο σε μια παραλία που βραβεύεται συνεχώς ως μια από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Τη δεύτερη μέρα μου στο Praslin φρόντισα να κλείσω εκδρομή για το νησί Curieuse και το St. Pierre. Να το κάνετε κι εσείς. Αν μπορείτε να δείτε κι άλλα νησιά, ακόμα καλύτερα. Το tour ήταν private και περιελάμβανε snorkeling (ο βυθός είναι φανταστικός), επίσκεψη στο νησί St. Pierre και στο Curieuse όπου καθίσαμε αρκετές ώρες για μπάνιο, φαγητό και για μια πρώτη γνωριμία με τις γιγάντιες χελώνες που βρίσκονται παντού στο νησί και γενικότερα στις Σεϋχέλλες . Σε αυτό το νησί ευδοκιμεί επίσης το Coco de Mer που βρίσκουμε στο πάρκο Vallee de Mai, στο Praslin. To κόστος της εκδρομής ήταν 50 ευρώ το άτομο (ήμασταν δύο) και θα χρειαστεί να καταβάλετε ένα ποσό (περίπου 18 ευρώ) ως μια μορφή «φόρου» για τη συντήρηση του Εθνικού πάρκου το οποίο φιλοξενεί τις χελώνες και διάφορα ενδημικά πουλιά. Ο «καπετάνιος» μας το μεσημέρι φρόντισε να μας κάνει το τραπέζι ψήνοντας φρέσκα ψάρια και προσφέροντας μας μια δόση “Creole” κουλτούρας.

Επιβλητικές εικόνες εξωτικής ομορφιάς σε κάθε διαδρομή μου σε αυτό το ταξίδι. Παίρνω καράβι από το Praslin για La Digue. Η τελευταία μου στάση πριν επιστρέψω στο Mahe για να γυρίσω Ελλάδα. Διάρκεια διαδρομής δεκαπέντε λεπτά και κόστος 16 ευρώ περίπου. Το La Digue είναι το πιο μικρό νησί ανάμεσα σε Mahe και Praslin και αυτό που ξεχώρισα. Το κοντέρ του στρες σε αυτό το νησί (το οποίο σας παρέχει στιγμές απόλυτης ηρεμίας) μηδενίζει κι αυτό γιατί κινείσαι αποκλειστικά με ποδήλατο. Όλη μέρα ποδήλατο κι από παραλία σε παραλία. Το αφήνεις κάνεις βουτιά, επιστρέφεις και συνεχίζεις για την επόμενη. Το κάνατε εικόνα; 

Στο La Digue βρίσκεται η παραλία Anse Source D’Argent (πληρώνεις είσοδο 115 scr – 7,5 ευρώ περίπου για να μπεις) η οποία θεωρείται η πιο εντυπωσιακή και νούμερο 1 στις Σεϋχέλλες και μια από τις ωραιότερες στον κόσμο. Δεν υιοθετώ. Υπάρχουν πολύ καλύτερες στις Σεϋχέλλες, αλλά και στο La Digue συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, η Petit Anse. Θα κάνετε ποδήλατο περίπου είκοσι λεπτά από το λιμάνι, σε μια καταπράσινη διαδρομή για να φτάσετε στην Grande Anse. Αφού την δείτε, κάνετε μπάνιο, κάτσετε σε κάτι καλαμωτές που έχουν φτιάξει για σκιά οι ντόπιοι με αντάλλαγμα την αγορά καρύδας ή φρέσκων φρούτων, θα κάνετε αριστερά και θα περπατήσετε δέκα λεπτά για να βρείτε την Petit Anse. Η θάλασσα σε αυτό το κομμάτι του νησιού προσφέρει μια παλέτα χρωμάτων στον ταξιδιώτη που δύσκολα θα συναντήσει αλλού. Περιττό να επαναλάβω τη λευκή άμμο, το πράσινο έξω κι όλες τις αποχρώσεις του μπλε στο νερό. Παντού στις Σεϋχέλλες έτσι είναι. Απλά κάπου είναι πιο εντυπωσιακό το εξωτικό στοιχείο. Αυτή είναι η διαφοροποίηση από μέρος σε μέρος.  Ήμουν τόσο τυχερή μάλιστα που στην παραλία ήμουν μόνη μου (τα καλά του να ταξιδεύεις με covid). 

Στο La Digue επίσης είναι “must” η στάση στο Bikini bottom για smoothies και ηλιοβασίλεμα στην παραλία Anse Severe που βρίσκεται μπροστά. Θα έχετε παρέα και τις «γιγάντιες» χελώνες που βρίσκονται περιμετρικά στο χώρο. Εξίσου σημαντικό ότι στο La Digue υπάρχει φούρνος για «προμήθειες» στην παραλία. Στο λιμάνι είναι, θα τον βρείτε εύκολα. Δεν υπάρχει και δεύτερος. 

Αν έχετε κλείσει τα εισιτήρια σας για κάποιο νησί online και αποφασίσετε να κάνετε κάποια αλλαγή την τελευταία στιγμή (όπως εγώ) υπάρχει μια χρέωση 50 scr(3 ευρώ περίπου). Διαφορετικά, είναι δωρεάν. Προτείνω να έχετε υπολογίσει τις μέρες που θα μείνετε σε κάθε μέρος γιατί όσο ήμουν εκεί με ενημέρωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και εξαντλούνται οι θέσεις στα καράβια. Εγώ την περίοδο που ταξίδεψα υπήρχε ελάχιστος (έως καθόλου) τουρισμός και δεν δυσκολεύτηκα κάπου. 

Σχετικά με τα κόστη, να υπολογίσετε ότι δε θα είναι ένα φθηνό ταξίδι. Το κόστος για το PCR είναι περίπου στα 150 ευρώ. Έμεινα σε Airbnb τα οποία κυμαίνονταν από 50 έως 80 ευρώ το βράδυ. Με το φαγητό δεν ενθουσιάστηκα και στα εστιατόρια το κόστος είναι υψηλό. Θα βρείτε take away σε λογικές τιμές. Τα ταξί είναι επίσης ακριβά. Η πιο σύντομη διαδρομή θυμάμαι κόστιζε περίπου 15 ευρώ. Για παράδειγμα, από αεροδρόμιο για Βικτώρια, η τιμή ήταν 33 ευρώ, από Eden island για Beau Vallon ήταν 25 ευρώ και Victoria (λιμάνι) προς Beau Vallon 19 ευρώ. 

Στα λεωφορεία η τιμή ήταν 0,46 ευρώ για το κάθε εισιτήριο ανεξαρτήτως διαδρομής. Ακτοπλοϊκά από 60 έως 75 ευρώ για την μετάβασή σας από νησί σε νησί και την περίοδο που ταξίδεψα το κόστος για τα αεροπορικά κυμαινόταν από 400 έως 500 ευρώ. Η απλή καρύδα στην παραλία κόστιζε 6 ευρώ. Στο Bikini Bottom στο La Digue ένα smoothie κόστισε 12 ευρώ. Η βενζίνη δεν ήταν ακριβή. Περίπου 1,20 ευρώ το λίτρο. Το ποδήλατο στο La Digue για δύο μέρες ήταν 6 ευρώ. Street food/take away περίπου 12 ευρώ για δύο άτομα. Θέλω να πιστεύω ότι μια εικόνα θα την έχετε τώρα ώστε να υπολογίσετε το budget σας. 

Το μόνο αρνητικό -κατά τη δική μου άποψη πάντα- είναι ότι γαστρονομικά «υστερεί» αυτός ο τόπος.  

Συνοψίζοντας, έπειτα από ένα ταξίδι 10 ημερών στις Σεϋχέλλες οι πρώτες μου σκέψεις είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα μέρος προκαταβολικά. Ζώντας στην Ελλάδα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες όταν πρόκειται να γνωρίσουμε μια νέα θάλασσα. Κακά τα ψέματα, η θάλασσα της χώρας μας είναι σπουδαία. Σας προκαλώ λοιπόν να ταξιδέψετε μέχρι τις Σεϋχέλλες και να νιώσετε την απεραντοσύνη της θάλασσας στον Ινδικό Ωκεανό. Με τα δικά μου μάτια οι εικόνες που συναντάει κανείς σε αυτό το μέρος είναι πέρα από τη φαντασία και το μυαλό κάθε ταξιδιώτη.  

Οι Σεϋχέλλες προσφέρουν(με εμφατικό τρόπο) στον επισκέπτη έναν πλούτο εμπειριών με τρομακτικό ενδιαφέρον. Είναι η περιπλάνηση ανάμεσα στους φοίνικες και αυτό το φωτογενές τοπίο με τα φυσιολατρικά μονοπάτια και τις διαδρομές. Είναι η αίσθηση της άμμου που σε κάνει να μη θες να βάλεις παπούτσια. Είναι το δέος της απόλυτης ελευθερίας στην έρημη παραλία Petit Anse. Είναι οι ήχοι της θάλασσας που ακούς από το παράθυρο σου. Είναι η άλλη όψη του παραδείσου. Ή διαφορετικά, είναι ο επίγειος παράδεισος. 

Θέλουν πάθος οι Σεϋχέλλες. Ζήστε το.

Στα επόμενα. 

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να ανατρέξετε στα προφίλ μου στο Instagram

(θα βρείτε και σχετικό highlight).


Travel
Thaleinio

FoodUrbanfoodjunkiegr

No Comments

Leave a Reply